środa, 30 listopada 2011

Hafty i inne na święta

Ostatnio zwariowałam na punkcie kratki vichy w kolorze czerwonym, mam juz nowe poduszki na krzesła, lambrekin do kuchni i parę dodatków.  Podobną manię mam na punkcie haftu krzyżykowego, którego dopiero się uczę. Po mału haftuje rożne wzory świąteczne, które zawisną na ścianie w kuchni i salonie. 

Zaczęłam też robić filcowe ozdoby na choinkę.



konik jest jeszcze do dokończenia i muszę obiciąc z tyłu nitki które prześwitują.

Krem z porów

Porów kiedyś bardzo nie lubiłam, do czasu aż mój mąż zrobił na obiad kurczaka po koreańsku (przepis wkrótce) od tamtej pory robimy rożne wariacje tej potrawy i wszystkie inne zawierające pory. Krem z porów należy do jednej naszych ulubionych zup.


Czas przygotowania: ok 15min

Składniki:
2 pory (tylko czesci białe)
bulion (drobiowy lub warzywny) 05-1l
3 zmieniaki
50ml mleka
śmietana opcjonalnie

Pory kroimy w talarki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy na patelnię i smażymy chwilę na maśle. Dodajemy bulion 05-1l (zależnie jak gęstą chcemy zupę, jak dodamy za dużo możemy odparować, jak za mało możemy na końcu dodać więcej) i dusimy do miękkości. Dodajemy mleko. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
Na koniec można dodać na wierzchu łyżkę śmietany najlepiej 30%. Dobre będa też zioła, grzanki czy groszek ptysiowy. Najlepsze będą grzanki czosnkowe.

Muffinki marchewkowe

Przepis był oryginalnie na ciasto ale postanowiłam je nieco zmodyfikować i tak powstały muffinki, wszyscy się nimi zajadają :)


Czas przygotowania: ok 20min+ 20min pieczenia
Porcje: ok 26 muffinek
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru brązowego
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka marchewki startej
1/2 szklanki soku ananasowego
opakowanie cukru waniliowego
orzechy posiekane

Polewa:
2 łyżki masła
0,5 szklanki cukru pudru
opakowanie serka śmietankowego, najlepszy będzie Twój Smak
cukier waniliowy
kilka kropel soku z cytryny
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania: 
Wbić do miski jajka, dodać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić aż masa zwiększy się prawie dwukrotnie. Po tym czasie dodawać po woli mąkę, wymieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą, dalej ubijać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wlać olej, wymieszać, dodać sok z ananasa, dokładnie wymieszać.
Dodać startą marchewkę i orzechy, wymieszać.
Wlewać do foremek wyłożonych papilotkami. Każdą foremkę zalać do ok. 2/3 wysokości. 
Piec ok 20min w 180stopniach aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia. Wyłączyć piekarnik i otworzyć nie wyjmując formy dać muffinkom "odpocząć". 
Po ostudzeniu ciasta, połączyć wszystkie składniki polewy, jak będzie za mało słodkie można dodać więcej cukru (zależy od użytego serka). Nałożyć polewę na każdą z muffinek, udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
 
 
marchewkę możemy zetrzeć na grubych oczkach


mam foremkę na 12szt, z podanej ilości ciasta wyjdzie ok. 24szt (zależnie ile nałożymy)