czwartek, 9 lutego 2012

Pyszna tatra z porami

Z reguły robię tartę z kruchym spodem, tym razem miałam w lodówce ciasto francuskie. Moim zdaniem w smaku nie ma większej różnicy a z francuskim jest mniej roboty. Jednak wtedy nie jest to w 100% domowy wyrób.

Składniki:
ciasto francuskie
2 spore pory
feta -pół opakowania
ser żółty starty pół szklanki
śmietana 12% pół małego kubeczka
masło do smażenia
2 jajka

Formę wysmarować masłem i ułożyć ciasto francuskie zaginając na rogi. Pory pokroić w plasterki i dusić na maśle aż zmiękną. Gdy wystygną połączyć ze śmietaną, jajkami i połową sera żółtego. Masę wylać na ciasto na wierzchu ułożyć fetę i resztę sera. Zapiekać w 200st. ok 40-45min.

środa, 8 lutego 2012

Ozdóbki

W kuchennym oknie zawisł juz wymarzony lambrekin z czerwonej kratki vichy.


Z tego samego materiału obszyte są poduszki na krzesłach.
Żeby było bardziej norwesko krzesła otrzymały też nowy kolor -biały.



W szybkach szafki kuchennej przykleiłam koronkę, tą sama którą jest wykończony lambrekin.

wtorek, 7 lutego 2012

Jabłka pod kruszonką z creme anglaise

Naszła nas ochota na ciasto a poniewaz za oknem mróz i nikomu nie chce się iść na zakupy zrobiłam "ciasto" z tego co było dostępne w domu.

Jabłka pod kruszonką
3-4 duże jabłka
1-2 łyżki cukru
1 łyżka masła

kruszonka:
150g mąki
90g masła miękkiego
100g cukru brązowego

Jabłka kroimy w ćwiartki wrzucamy na masło, dodajemy trochę cukru (nie mogą być za słodkie). Smażymy aż jabłka zmiękną. Można dodać kilka goździków lub cynamon albo oba dodatki.

Wykładamy jabłka do foremki.
Mieszamy składniki kruszonki. Musza mieć konsystencję sypką. Wykladamy na jabłka. Pieczemy w 200 stopniach prze z15 min.

Creme Anglaise
200ml  mleka
200ml śmietany 
100g cukru
5 żółtek
wanilia z jednej laski

Wanilie przekroić na pół wyskrobać ziarenka, wrzucić do garnka razem z mlekiem i śmietaną,  zagotować. Osobno ubic jajka z cukrem aż masa będzie biała. Po mału wlewac jajka z cukrem do mlecznej masy uważając zaby sie nie scieło. Cały czas mieszać. Po minucie albo aż zgestnieje wyłaczyć.

Polać gorącć szarlotkę ciepłym sosem. Mniam.





Nasze Święta

Już trochę mineło od Świąt ale sprawy które nas zajmowały ostatnio uniemożliwiły zamieszczanie postów. Teraz sie poprawię.
Choinka była w całości ozdobiona rękodziełem w części moim w części zakupionym (zabrakło czasu na dzierganie).

Na karniszu zawisły lampki i ozdóbki z Ikei.