czwartek, 12 kwietnia 2012

pyszne Risotto Milanese

Tym razem wypróbowałam przepis na tradycyjne włoskie risotto:

400 g ryżu do Risotto, ja użyłam Uncle Ben’s
1 duża cebula
2 łyżki masła
małe opakowanie szafranu
pół szklanki białego wytrawnego wina
1,5 l rosołu
Pół  szklanki parmezanu

 Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, posolić. Dodać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Dodać wino i szafran. Gdy wino wyparuje dolać łyżkę wazową rosołku, i tak dolewać po łyżce za każdym razem jak rosół zostanie wchłonięty, do czasu aż ryz będzie miękki. Ten ryż trudno rozgotować, jego natura polega na tym ze jest lekko twardawy i taki jest idealny. Na koniec posolić, popieprzyć i wymieszać z parmezanem.
Smacznego





Zdjęcia niezbyt udane, robione wieczorem.