wtorek, 30 grudnia 2014

Brownies- przepis Nigeli Lawson



Składniki:

  • 375 g miękkiego masła 
  • 375 g ciemnej  czekolady 
  • 6 dużych jajek 
  •  pół laski wanilii 
  •  500 g cukru pudru 
  •  225 g mąki 
  •  1 łyżeczka soli 
  •  300 g posiekanych orzechów

Nagrzać piekarnik do 180°C. Formę (33x23) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić czekoladę z masłem w dużym garnuszku, cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Wystudzić. W misce roztrzepać jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Make połączyć z solą. Do czekolady dodać jajka wymieszać, dodać mąkę z solą, wymieszać i na koniec dodać orzechy. Wylać miksturę na blaszkę i piec ok 25min. Ciasto jest gotowe kiedy na górze zrobi się chrupiąca skórka a patyczek włożony do ciasta jest trochę wilgotny i lekko oblepiony ciastem. Po wyjęciu brownies dalej do siebie dochodzą więc nie przejmujcie się ze są niedopieczone.
Najlepiej smakują po odstaniu min 6 godzin w lodówce.



Przepis pochodzi z tej strony Food.com




poniedziałek, 29 grudnia 2014

Świątecznie

Święta minęły w tym roku bardzo szybko, nim się obejrzałam już było po świętach. A tak bardzo lubię ten okres.
Wizyty u rodziny, wspólne gotowanie z synkiem, a wcześniej sprzątanie i dekorowanie jakoś tego było za dużo. Może dlatego, że poniedziałek i wtorek spędziłam jeszcze w pracy.

Mimo wszystko troszkę poczuliśmy ten klimat. Codziennie wieczorem były rodzinne tańce przy świątecznych hitach Franka Sinatry i Deana Martina.
mimo  ze jest już po świętach ja jeszcze chwilę w nich pobędę :)

Dean Martin White Christmas

Nasz choinka pięknie ozdobiona lametą przez mojego półtora-roczniaka :)









poniedziałek, 8 grudnia 2014

Najpyszniejsze ciastka owsiane

Wracam z przytupem a przynajmniej taki mam zamiar. Systematyczność to nie jest moje drugie imię. Mogę się troszkę wytłumaczyć z niebycia na blogu, każda mama zrozumie że maluch w domu równa się brakowi czasu :).

Wczoraj przetestowałam przepis z mojej ulubionej strony ze słodkimi przepisami- Moje wypieki. Ciastka są obłędne, miękkie, słodkie.
Przepis oryginalny tu Ciasteczka z rodzynkami i płatkami owsianymi

Mój jest troszeczkę zmodyfikowany ale uważam że dzięki temu są jeszcze pyszniejsze.

Składniki:
  • 2 jajka
  • polowa klaski wanilii
  • 1 szklanka rodzynek 
  • 0,5 szklanki żurawiny
  • 1 i 2/3 mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru muscovado
  • 2 szklanki płatków owsianych
Godzinę wcześniej rozbełtać dwa jajka  i wymieszać z bakaliami. Odstawić. Miękkie masło wymieszać z cukrem i wanilią. Dodać jajka z rodzynkami i żurawiną. wymieszać. Dodawać pomału mąkę, sodę, cynamon, sól. Na koniec dodać płatki owsiane. tu już musiałam całość zagnieść ręką.
Z ciasta lepić kulki, układać na blasze wyłożonej papierem i lekko dociskać, formując ciastka. Ciastka praktycznie nie rosną więc jakiej wielkości zrobimy teraz ciastka takie będą po upieczeniu.

Piec ok 10minut w 180°C.