W tym miejscu stała kiedyś spora juka, niestety potrzebowała więcej światła więc stanęła w bardziej godnym miejscu. jej miejsca zajęła za to pufa z nową podusią.
Czerwoną podusię wkrótce zastąpi nowa.
Na ta chwile jest to moje ulubione miejsce w domu. Jak jeszcze zapalę nowe cottonballs robi się bardzo klimatycznie.
czwartek, 8 stycznia 2015
środa, 7 stycznia 2015
Prezenty!!!
Jak co roku rodzina dostaje ode mnie mały secik z domowymi słodyczami. W zeszłym roku były to batoniki i śliwki w czekoladzie, w tym roku postanowiłam zrobić trzy rodzaje trufelek.
Trufelki ala rafaello
Genialne, naprawdę pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Trzeba tylko uważać żeby nie za długo przebywały w lodówce, stają się wtedy twardawe a ja wole mięciutkie i rozpływające się w ustach. W przepisie był podany alkohol, którego u mnie w domu nie ma, poza tym chciałam dać je tez maluchom, zrobiłam więc bez, bałam się że będą mdłe ale wyszły świetne
Przepis pochodzi z Moje wypieki
Składniki na ok 35-40 pralinek
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 250g miękkiego masła
- 250g mleka w proszku
- 250g wiórek kokosowych +100g do obtoczenia
- zmielone wafelki
- ok 40 migdałów
Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając.
Po dokładnym rozpuszczeniu cukru wyłączyć i ostudzić. Dodać pozostałe
składniki, oprócz migdałów i wymieszać. Masa będzie dość płynna, więc wstawić
na około 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i lepić kulki wielkości
orzecha włoskiego wkładając do środka każdej migdałek. Obtoczyć w wiórkach i
znów wstawić do lodówki (powinny być w niej przechowywane).
Te trfule są tak łatwe, ze to aż niemożliwe, że sa tak pyszne. Naprawdę polecam.
przepis pochodzi ze strony all recipes
Składniki na ok. 15szt
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 1łyzka masła
- 1puszka mleka skondensowanego, słodzonego
- opcjonalnie orzech
Trufle daktylowe
Składniki na ok. 10szt
- opakowanie duże daktyli ok 200g
- opakowanie fig suszonych małe
- 2 łyżki masła
- kakao do obtoczenia
Figi i daktyle namoczyć w gorącej wodzie, jak zmiękną (około godziny) pokroić na małe paseczki i porządnie zblendować, dodać masło.
Masę wstawić do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie masę formować w małe
kuleczki, każdą obtoczyć w gorzkim kakao.
A tak w tym roku tak wyglądały nasze prezenty :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)