czwartek, 8 stycznia 2015

Ukochany kącik

W tym miejscu stała kiedyś spora juka, niestety potrzebowała więcej światła więc stanęła w bardziej godnym miejscu. jej miejsca zajęła za to pufa z nową podusią.
Czerwoną podusię wkrótce zastąpi nowa.
Na ta chwile jest to moje ulubione miejsce w domu. Jak jeszcze zapalę nowe cottonballs robi się bardzo klimatycznie.



środa, 7 stycznia 2015

Prezenty!!!


Jak co roku rodzina dostaje ode mnie mały secik z domowymi słodyczami. W zeszłym roku były to batoniki i śliwki w czekoladzie, w tym roku postanowiłam zrobić trzy rodzaje trufelek.




Trufelki ala rafaello 

Genialne, naprawdę pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Trzeba tylko uważać żeby nie za długo przebywały w lodówce, stają się wtedy twardawe a ja wole mięciutkie i rozpływające się w ustach. W przepisie był podany alkohol, którego u mnie w domu nie ma, poza tym chciałam dać je tez maluchom, zrobiłam więc bez, bałam się że będą mdłe ale wyszły świetne
Przepis pochodzi z Moje wypieki


Składniki na ok 35-40 pralinek


  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250g miękkiego masła
  • 250g mleka w proszku
  • 250g wiórek kokosowych +100g do obtoczenia
  • zmielone wafelki 
  • ok 40 migdałów 

Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Po dokładnym rozpuszczeniu cukru wyłączyć i ostudzić. Dodać pozostałe składniki, oprócz migdałów i wymieszać. Masa będzie dość płynna, więc wstawić na około 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego wkładając do środka każdej migdałek. Obtoczyć w wiórkach i znów wstawić do lodówki (powinny być w niej przechowywane).

Brigadeiro

Te trfule tak łatwe, ze to aż niemożliwe, że sa tak pyszne. Naprawdę polecam.
przepis pochodzi ze strony all recipes

Składniki na ok. 15szt
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 1łyzka masła
  • 1puszka mleka skondensowanego, słodzonego
  • opcjonalnie orzech
W średnim rondlu, na średnim ogniu wymieszać kakao z masłem i mlekiem skondensowanym. Gotować, mieszając aż zgęstnieje (ok 10minut). Zdjąć z ognia i dostawić by masa wystygła i zgęstniała. formować małe kulki i obtoczyć w orzechach lub kakao. Jeść od razu lub po schłodzeniu. 

Trufle daktylowe

Składniki na ok. 10szt
  • opakowanie duże daktyli ok 200g
  • opakowanie fig suszonych małe
  • 2 łyżki masła
  • kakao do obtoczenia


Figi i daktyle namoczyć w gorącej wodzie, jak zmiękną (około godziny) pokroić na małe paseczki i porządnie zblendować, dodać masło. Masę wstawić do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie masę formować w małe kuleczki, każdą obtoczyć w gorzkim kakao.

A tak w tym roku tak wyglądały nasze  prezenty :)