czwartek, 26 lutego 2015

Gładziutki sernik

Przepis na ten sernik mam już bardzo długo i niesttey nie pamietam skąd jest. Robiłam go wielokrotnie, oryginalny przepis jest na lekko słonym spodzie, ale czesto z braku czasu robię spód z herbatników.
Sernik jest cudowny i pięknie się prezentuje, ma gładką bialutką powierzchnie.

Składniki

ciasto słodko-słone:
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki mielonych migdałów
1/4 szklanki cukru pudru
90g masła

masa sernikowa:
500g ricotty
430g twarogu mielonego
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
1,5 łyzki mąki kukurydzianej (skrobi)
1,5 łyzki wody
4 jajka
laska wanilli
1/4 szklanki soku z cytryny
skórka z połowy cytryny

Składniki na ciasto wymieszać ręcznie aż będzie miało kosystencj kruszonki. Wyłożyć tortownicę pomagając sobie łyżką.
Zapiec 15min w 150st na jasnozłoty kolor.

Składniki masy połączyc, mozna użyc miksera. 





Boki tortownicy posmarować masłem i wylać masę. Teraz ważny moment od którego będzie zależało czy sernik będzie gładki. Uderzyć lekko kilka razy tortownicą o blat i każdy pęcherzyk który się pojawi przekłuć łyżką lub wykałaczką. Wygładzić łyżką wierzch.

Piec 60min w 150st, po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki najpierw uchylić po chwili otworzyć zostawić na 15min po tym czasie odstawić na 45 min żeby jeszcze odpoczął po tym czasie można wstawić do lodówki.  






Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz