wtorek, 7 lutego 2012

Jabłka pod kruszonką z creme anglaise

Naszła nas ochota na ciasto a poniewaz za oknem mróz i nikomu nie chce się iść na zakupy zrobiłam "ciasto" z tego co było dostępne w domu.

Jabłka pod kruszonką
3-4 duże jabłka
1-2 łyżki cukru
1 łyżka masła

kruszonka:
150g mąki
90g masła miękkiego
100g cukru brązowego

Jabłka kroimy w ćwiartki wrzucamy na masło, dodajemy trochę cukru (nie mogą być za słodkie). Smażymy aż jabłka zmiękną. Można dodać kilka goździków lub cynamon albo oba dodatki.

Wykładamy jabłka do foremki.
Mieszamy składniki kruszonki. Musza mieć konsystencję sypką. Wykladamy na jabłka. Pieczemy w 200 stopniach prze z15 min.

Creme Anglaise
200ml  mleka
200ml śmietany 
100g cukru
5 żółtek
wanilia z jednej laski

Wanilie przekroić na pół wyskrobać ziarenka, wrzucić do garnka razem z mlekiem i śmietaną,  zagotować. Osobno ubic jajka z cukrem aż masa będzie biała. Po mału wlewac jajka z cukrem do mlecznej masy uważając zaby sie nie scieło. Cały czas mieszać. Po minucie albo aż zgestnieje wyłaczyć.

Polać gorącć szarlotkę ciepłym sosem. Mniam.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz