czwartek, 9 lutego 2012

Pyszna tatra z porami

Z reguły robię tartę z kruchym spodem, tym razem miałam w lodówce ciasto francuskie. Moim zdaniem w smaku nie ma większej różnicy a z francuskim jest mniej roboty. Jednak wtedy nie jest to w 100% domowy wyrób.

Składniki:
ciasto francuskie
2 spore pory
feta -pół opakowania
ser żółty starty pół szklanki
śmietana 12% pół małego kubeczka
masło do smażenia
2 jajka

Formę wysmarować masłem i ułożyć ciasto francuskie zaginając na rogi. Pory pokroić w plasterki i dusić na maśle aż zmiękną. Gdy wystygną połączyć ze śmietaną, jajkami i połową sera żółtego. Masę wylać na ciasto na wierzchu ułożyć fetę i resztę sera. Zapiekać w 200st. ok 40-45min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz