Czas przygotowania: ok 15min
Składniki:
2 pory (tylko czesci białe)
bulion (drobiowy lub warzywny) 05-1l
3 zmieniaki
50ml mleka
śmietana opcjonalnie
Pory kroimy w talarki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy na patelnię i smażymy chwilę na maśle. Dodajemy bulion 05-1l (zależnie jak gęstą chcemy zupę, jak dodamy za dużo możemy odparować, jak za mało możemy na końcu dodać więcej) i dusimy do miękkości. Dodajemy mleko. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec można dodać na wierzchu łyżkę śmietany najlepiej 30%. Dobre będa też zioła, grzanki czy groszek ptysiowy. Najlepsze będą grzanki czosnkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz