środa, 30 listopada 2011

Krem z porów

Porów kiedyś bardzo nie lubiłam, do czasu aż mój mąż zrobił na obiad kurczaka po koreańsku (przepis wkrótce) od tamtej pory robimy rożne wariacje tej potrawy i wszystkie inne zawierające pory. Krem z porów należy do jednej naszych ulubionych zup.


Czas przygotowania: ok 15min

Składniki:
2 pory (tylko czesci białe)
bulion (drobiowy lub warzywny) 05-1l
3 zmieniaki
50ml mleka
śmietana opcjonalnie

Pory kroimy w talarki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy na patelnię i smażymy chwilę na maśle. Dodajemy bulion 05-1l (zależnie jak gęstą chcemy zupę, jak dodamy za dużo możemy odparować, jak za mało możemy na końcu dodać więcej) i dusimy do miękkości. Dodajemy mleko. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
Na koniec można dodać na wierzchu łyżkę śmietany najlepiej 30%. Dobre będa też zioła, grzanki czy groszek ptysiowy. Najlepsze będą grzanki czosnkowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz