środa, 30 listopada 2011

Muffinki marchewkowe

Przepis był oryginalnie na ciasto ale postanowiłam je nieco zmodyfikować i tak powstały muffinki, wszyscy się nimi zajadają :)


Czas przygotowania: ok 20min+ 20min pieczenia
Porcje: ok 26 muffinek
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru brązowego
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka marchewki startej
1/2 szklanki soku ananasowego
opakowanie cukru waniliowego
orzechy posiekane

Polewa:
2 łyżki masła
0,5 szklanki cukru pudru
opakowanie serka śmietankowego, najlepszy będzie Twój Smak
cukier waniliowy
kilka kropel soku z cytryny
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania: 
Wbić do miski jajka, dodać cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić aż masa zwiększy się prawie dwukrotnie. Po tym czasie dodawać po woli mąkę, wymieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą, dalej ubijać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wlać olej, wymieszać, dodać sok z ananasa, dokładnie wymieszać.
Dodać startą marchewkę i orzechy, wymieszać.
Wlewać do foremek wyłożonych papilotkami. Każdą foremkę zalać do ok. 2/3 wysokości. 
Piec ok 20min w 180stopniach aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia. Wyłączyć piekarnik i otworzyć nie wyjmując formy dać muffinkom "odpocząć". 
Po ostudzeniu ciasta, połączyć wszystkie składniki polewy, jak będzie za mało słodkie można dodać więcej cukru (zależy od użytego serka). Nałożyć polewę na każdą z muffinek, udekorować wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
 
 
marchewkę możemy zetrzeć na grubych oczkach


mam foremkę na 12szt, z podanej ilości ciasta wyjdzie ok. 24szt (zależnie ile nałożymy)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz