wtorek, 22 maja 2012

Krakowski sernik, przepis Magdy Gessler

To jest mój pierwszy sernik w życiu, wybrałam więc tradycyjny. Jesli juz mam robić sernik, to prawdziwy :)
Przepis pochodzi ze strony kobieta.pl

Składniki:

ciasto:
● 300 g mąki
● 150 g masła
● 100 g cukru
● jajko
● 2 żółtka
● masło do formy

masa:
● 1 kg tłustego mielonego twarogu
● 10 jajek
● 250 g cukru
● 2 opakowania cukru waniliowego
● 100 g mąki ziemniaczanej
● po 2–3 łyżki  rodzynek
● szczypta soli

Składniki na ciasto (poza jednym żółtkiem) zagnieść. Wstawić do lodówki. Twaróg dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć z serem, wymieszać z mąką i rodzynkami.
Białka ubić z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wymieszać z masą serową. 2/3 ciasta wylepić posmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki rant. Wyłożyć masę. Z reszty ciasta przygotować paski. Ułożyć je na wierzchu sernika, tworząc kratkę. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz