wtorek, 30 grudnia 2014

Brownies- przepis Nigeli Lawson



Składniki:

  • 375 g miękkiego masła 
  • 375 g ciemnej  czekolady 
  • 6 dużych jajek 
  •  pół laski wanilii 
  •  500 g cukru pudru 
  •  225 g mąki 
  •  1 łyżeczka soli 
  •  300 g posiekanych orzechów

Nagrzać piekarnik do 180°C. Formę (33x23) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić czekoladę z masłem w dużym garnuszku, cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Wystudzić. W misce roztrzepać jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Make połączyć z solą. Do czekolady dodać jajka wymieszać, dodać mąkę z solą, wymieszać i na koniec dodać orzechy. Wylać miksturę na blaszkę i piec ok 25min. Ciasto jest gotowe kiedy na górze zrobi się chrupiąca skórka a patyczek włożony do ciasta jest trochę wilgotny i lekko oblepiony ciastem. Po wyjęciu brownies dalej do siebie dochodzą więc nie przejmujcie się ze są niedopieczone.
Najlepiej smakują po odstaniu min 6 godzin w lodówce.



Przepis pochodzi z tej strony Food.com




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz